top of page

Diccionari d’aula

Actualizado: 16 jun 2020

Objectius

  • Facilitar l’acollida de l’alumnat nouvingut a l’aula i a l’escola. 

  • Fomentar valors d’empatia i respecte vers la diversitat.

  • Promoure l’interès per l’aprenentatge d’altres llengües, especialment les llengües de l’alumnat immigrant o d’origen immigrant.




Aquesta experiència està basada en el “Projecte Pluripèdia”, que pot consultar-se al següent link: https://repositorio.uam.es/bitstream/handle/10486/686702/jugar_llompart_CP_2018.pdf?sequence=1&isAllowed=y

El “Projecte pluripèdia” és una enciclopèdia visual plurilingüe, realitzada per tal de facilitar la comunicació a l’alumnat nouvingut. 

Aquest diccionari, per tal de fer-lo més significatiu, podria realitzar-lo l’alumnat de la classe, en funció d’aquells aspectes que un infant nouvingut necessiti saber per tal de facilitar la seva comunicació i, per tant, inclusió a l’aula i escola. L’alumne/a nouvingut/da, també serà convidat a completar aquest diccionari un cop arribi a l’escola. Per tal de fer les traduccions a la llengua d’origen de l’alumne/a nouvingut/da, seria també interessant rebre l’ajuda de famílies que parlen aquesta llengua.

A aquest diccionari, es poden incloure els següents ítems:

  • Com presentar-se a algun infant que no coneixes. 

  • Informació bàsica per comunicar-se: preguntar on es troba un material, preguntar quina hora és, demanar d’anar al lavabo… 

  • Exposar sentiments, emocions o necessitats a algú.

  • (...)

Aquest diccionari podria ser creat a través d’eines TIC, o bé podria realitzar-se a mà., alhora que es podrien incloure diferents idiomes (per exemple, a Catalunya, podria utilitzar-se el català i el castellà, a més de la llengua d’origen de l’alumne/a).

Per últim, aquest diccionari també seria interessant per tal d’introduir les llengües de l’alumnat que forma part de la classe, com a mostra de la diversitat lingüística de l’aula.



bottom of page