Objectius
Fer ús del treball cooperatiu per tal de fomentar les interaccions entre l’alumnat.
Fomentar l’ús de la competència plurilingüe en activitats contextualitzades i significatives.
Flexibilitzar l’ús de diferents llengües a l’aula.
Objectiu 1: Fer ús del treball cooperatiu per a fomentar les interaccions entre l’alumnat i, per tant, aprofitar la incorporació d’altres llengües a l’aula. Per exemple, a través de les següents metodologies:
Treball per projectes: a partir del treball per projectes, per exemple, es poden també incorporar les llengües familiars de l’alumnat; per exemple, donant l’oportunitat a l’alumnat amb llengües familiars diferents a l’oficial de l’escola de llegir textos en el seu idiomes o incloure la seva cultura al projecte, entre altres exemples. Així, l’alumne/a pot sentir-se reconegut/da, por formar-se en la seva llengua familiar i pot aportar coneixement interessant als altres).
Projectes d’investigació
Treball en parelles
Tècnica puzzle
Sortides de camp
Jocs cooperatius per aprendre paraules en noves llengües, com ara el joc del Memory, cançons, el tradicional joc del mocador o altres jocs d’endevinar paraules.
(...)
A més a més, per tal d’aplicar aquestes metodologies és important que aquestes estiguin basades en els interessos de l’alumnat, per tal de fomentar la seva motivació, i així beneficiar el seu procés d’aprenentatge. Altrament, és important destacar la importància de la creació de contextos d’ús real de la llengua, ja que, d’aquesta manera, s’aprèn la competència plurilingüe en una situació contextualitzada i rellevant. D’aquesta manera, els infants vincularan la llengua amb un mecanisme de comunicació necessari que permet l’adaptació a diverses situacions.
Objectiu 2: Flexibilitzar l’ús de diferents llengües a l’aula. En aquest sentit, donar l’oportunitat d’utilitzar la seva llengua a infants amb llengües familiars diverses a la llengua oficial de l’escola, permetria, no només que pugui sentir valorada la seva llengua com el català, sinó que també suposaria una oportunitat per tal que l’altre alumnat pugui aprendre paraules en diferents llengües. D’aquesta manera, crear aquests petits moments d’intercanvi suposaria un enriquiment recíproc.
Exemples de treball per projectes plurilingües:
Comentarios